Voltige is eigenlijk turnen op een bewegend paard. Voor de beginners is de beweging van het paard niet meer dan stap, maar als je een beetje geoefend hebt mag je op een galoperend paard je oefeningen doen.
Je hoeft niet bang te zijn dat je oefeningen die je doet heel erg moeilijk zijn. Salto’s enzo horen er niet bij, maar er zijn beslist een heleboel oefeningen, waar een heleboel lenigheid en lichaamscontrole bij komt kijken. Terwijl je met deze oefeningen bezig bent moet je steeds rekening houden met de bewegingen van het paard: die leer je op deze manier spelenderwijs goed kennen. Het is dan ook geen verassing dat voltige een heel goede invloed heeft op de rijvaardigheden.
Het begin van de voltige voor de allerkleinsten is heel simpel: vertrouwd raken met het paard en je durven bewegen op de rug. Als je wat meer hebt geleerd leren we je ook staan op de rug van een paard (een van de oefeningen, die je moet laten zien in wedstrijden). Nog wat verder leer je op een galoperend paard te springen en daar vervolgens de oefeningen op uit te voeren. Dit gebeurt allemaal in groepsverband. De wedstrijden, die georganiseerd worden (zowel intern als op andere maneges) gebeuren in teams van 4 of 6 deelnemers. Op een hoger niveau is individuele beoefening van deze sport ook mogelijk.
Bij voltige wedstrijden bestaat de hele ‘proef’ uit twee delen: een verplicht gedeelte (de ‘plicht’) en een gedeelte, dat een team naar eigen goeddunken kan invullen (de ‘kür’). Een aantal verplichte figuren uit de ‘plicht’ zijn: de vlag, de molen, de schaar enz. Hoe dit precies gaat wordt je haarfijn uitgelegd door onze voltige instructrice Bianca, die deze sport zelf op internationaal niveau heeft beoefend. In het kuur gedeelte zit je vaak met meerdere teamleden op de rug van het paard om je kunsten te laten zien.

Het is een wat minder bekend deel van de paardensport, maar zeker de moeite waard om eens te proberen!

Helaas geven wij op dit moment geen voltige-lessen!

Voltige-1